Nacházíte se zde: Aktuální ročník » Vinobraní 2018 » Aktuality 2018 » Jak si vybrat dobré víno a jak je správně spojit s jídlem?
Jak si vybrat dobré víno a jak je správně spojit s jídlem?
10. 4. 2018
Pro běžný život navrhuji kombinaci první a třetí možnosti. Bez základní představy o chuti jednotlivých odrůd v závislosti na ročníku a vinařské oblasti je velmi těžké nastartovat představivost a vhodně kombinovat. Řada doporučení v knihách může být velmi dobrým vodítkem, zejména tam, kde se profil vína vymyká obecné představě o odrůdě.
Dříve bývalo pravidlem kombinovat bílá vína k bílým masům a červená k tmavým. Tato poučka je již dávno překonaná. Mnohem důležitější než barva vína je jeho projev, mládí, ovocnost, lehkost či objem alkoholu. Znám Frankovku, kterou pro její lehkost a alkohol doporučuji k lehkým kuřecím steakům či barikované Chardonnay, jehož ideálním partnerem jsou bifteky se smetanovou omáčkou.
Řada dobrých vinařů uvádí na kontraetiketách doporučení kdy víno konzumovat a s čím je kombinovat. Ne vždy s tímto doporučením musíme souhlasit – každý má svou chuť a své představy – ale za vyzkoušení určitě stojí. Ne vždy také tato doporučení odpovídají skutečnosti. Někteří výrobci se nad nimi zamysleli naposledy před 10 lety a od té doby je opisují na další a další etikety.
Kombinací vína a pokrmů a správným stolováním se zabývá celosvětové hnutí „Slow Food“, jehož pobočka funguje i u nás. Základní filozofie by se dala vyjádřit větou: „Jak se dobře najíst a napít, aby víno, jídlo, prostředí a způsob podávání byly v naprosté harmonii“. Budete li dobře hledat, zcela jistě narazíte na degustaci pořádanou dle myšlenek tohoto hnutí. Pro mne osobně byla takováto degustace před mnoha lety startovním impulsem k přemýšlení o víně a jeho kombinacích s jídlem.
Krásné a hlavně zábavné hledání ...
Chcete-li zažít srovnání vín a povídaní o něm ve velkém, neváhejte a podívejte se, kdy a kde se koná nejbližší akce ve vašem okolí.
Na setkání u sklenky dobrého vína se těší Branko Černý